PERHEPSYKOTERAPIAN ERITYISTASON KOULUTUS
Lapsi- ja perheterapiainstituutti Familia järjestää yhdessä Turun yliopiston lastenpsykiatrian oppiaineen kanssa 3 vuotta kestävän perhepsykoterapian erityistason koulutusohjelman. Koulutuksen erityisteemana on lapsi perheterapiassa; koulutuksessa käsitellään myös varhaislapsuuden vuorovaikutusta. Koulutusohjelma järjestetään Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen (564/94) mukaisesti siten, että se täyttää Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen 1.6.2006 voimaantulleet psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöön oikeuttavan koulutuksen hyväksymisperusteet.
Koulutusohjelman johtaja ja vastaava kouluttaja on lastenpsykiatrian professori, perheterapian dosentti, vaativan erityistason perheterapeutti Jorma Piha. Koulutusohjelman eettiseen toimikuntaan kuuluvat perheoikeuden dosentti Sami Mahkonen puheenjohtajana ja perheterapian professori (emeritus) Jukka Aaltonen, lapsi- ja nuorisopsykoanalyytikko Matti Brummer, ja lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen jäseninä.
Koulutettavalla tulee olla - lääketieteen lisensiaatin tutkinto, psykologian maisterin tutkinto tai erityistapauksessa muu soveltuva terveydenhuollon ylempi korkeakoulututkinto (esimerkiksi terveysalan maisterin tutkinto) - yhteiskuntatieteiden tai valtiotieteen maisterin tutkinnot, joissa on pääaineena ensisijaisesti sosiaalityö, sosiaalipsykologia tai sosiaalipedagogiikka - soveltuva muu ylempi korkeakoulututkinto (lähinnä teologian maisterin tutkinto tai kasvatustieteen maisterin tutkinto, jossa on suuntana erityiskasvatuksen asiantuntijakoulutus, erityisopettajakoulutus tai varhaiserityis-opettajakoulutus) Ylempään korkeakoulututkintoon tulee sisältyä psykologian ja/tai psykiatrian opintoja taikka koulutusta täydentäviä psykologian, psykiatrian tai psykoterapiavalmiuksien erikoistumisopintoja, joita on oltava vähintään 30 opintopistettä (800 tuntia). - soveltuva terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinto (laillistetuista terveydenhuollon ammattihenkilöistä lähinnä sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön tutkinto) - soveltuva sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinto (lähinnä sosionomi AMK edellyttäen, että pääsuuntautumisvaihtoehto on liittynyt sosiaalialan asiakastyöhön) - soveltuva sosiaali- ja terveydenhuollon opistotason koulutus, esimerkiksi psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja tai sairaanhoitaja, jonka perustutkintoon on sisältynyt psykiatrinen sairaanhoito, sosiaaliohjaaja tai sosiaalikasvattaja Kun kysymyksessä on muu kuin ylempi korkeakoulututkinto, koulutettavalla tulee olla ennen psykoterapiakoulutusta psykoterapeuttisten valmiuksien erikoistumisopintoja vähintään 30 opintopistettä (800 tuntia). Tämä ei kuitenkaan koske opistotason koulutuksen suorittanutta psykiatriaan erikoistunutta sairaanhoitajaa eikä sairaanhoitajaa, jonka perustutkintoon on sisältynyt psykiatrinen sairaanhoito.
Koulutettavalta edellytetään lisäksi vähintään kahden vuoden työkokemusta hoitotyössä, mielenterveystyössä tai vastaavissa tehtävissä, mahdollisuutta työskennellä lapsiperheiden kanssa koulutuksen aikana (lapsen ei välttämättä tarvitse olla nimetty potilas), soveltuvuutta perhepsykoterapeuttiseen työhön ja tyydyttävää englanninkielen taitoa. Kokemus omasta psykoterapiasta lasketaan eduksi koulutettavien valinnassa. Valinta tapahtuu hakemuksen ja henkilökohtaisen tai ryhmähaastattelun perusteella. Koulutusryhmän koko on 12 koulutettavaa.
Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen mukaisesti psykoterapeutin koulutus on kokonaisuus, joka sisältää teoreettista koulutusta, työnohjausta ja omakohtaista psykoterapiaa. Koulutukseen kuuluu teoriakoulutusta n 210 t, ohjattua potilastyöskentelyä (työnohjausta) n 100 t ja omaa psykoterapiaa (perhetaustatyöskentelyä) n 90 t. Teoriakoulutukseen kuuluu myös opinnäytetyön tekeminen.
Koulutus alkaa maalis-huhtikuussa 2009 siinä tapauksessa, että saadaan riittävästi edellytykset täyttäviä hakijoita. Koulutus päättyy alkuvuodesta 2012. Koulutuksen kustannukset (teoriakoulutus, työnohjaus, koulutuspsykoterapia/perhetaustatyöskentely) tasataan siten, että kustannukset lukukaudessa ovat noin 1200 €.
Hakemukset koulutukseen tulee jättää viimeistään 20.2.2009. Hakemuslomakkeen voit avata tästä (WORD-dokumentti) - tallenna se omalle koneelle, täytä, tulosta ja postita sähköpostin liitteenä tai kirjekuoressa (jos et halua meilata sensitiivistä tietoa) hakulomakkeessa mainittuun osoitteeseen. **
Hakemuslomakkeita saa myös Jorma Pihalta, samoin kuin lisätietoja, puh 040-55 68 909, e-mail jorma.piha@utu.fi.
**