JULKAISUTOIMINNAN AUTOMAATTINEN SEURANTA
Sen lisäksi, että tutkimustietoa tulee etsineeksi eri tavoin surffaamalla tietokannoissa, lehtien sivuilla, kirjakauppojen listoilla, ovat uuden tiedon seuraamisessa suureksi avuksi automaattiset alert-palvelut. Näissä annetaan etukäteen jokin ehto ja sitten sovituin määrävälein tulee esim sähköpostiviestinä tietoa uusista julkaisuista.
Tässä artikkelissa esitellään joitakin tällaisia alert-palveluita. Tutkijat käyttävät näitä palveluita säännöllisesti oman erityisalansa seuraamiseen, mutta vallan mainiosti myös tavallisen kliinisen työn ohessa voidaan klinikan sisällä sopia työnjaosta – kuka seuraa mitäkin ja kertoo löydöistään määrävälein toisille.
JULKAISUJA KIINNOSTAVASTA AIHEPIIRISTÄ
PubMed-tietokanta tarjoaa hyvin monipuoliset hakustrategiat kiinnostavien artikkelien löytämiseen valtaisasta julkaisujen kokonaismäärästä – yli 17 miljoonaa artikkelia 1950-luvulta lähtien (keväällä 2007).
Yhteen hakustrategiaan voi yhdistää ”JA” ja ”TAI”-operaattoreilla saalista sopivasti laajentavia tai rajaavia määritteitä, jolloin mahdollisuus juuri halutun tiedon löytymiseen on suurin.
PubMed-sivustossa on linkit hyviin ohjeisiin hakujen toteuttamisesta – sekä kirjallisia neuvoja että animoituja pikkuvideoita.
Minkä tahansa hyvän tuntuisen hakustrategian voi tallentaa luomalla itselleen oman tilin (My NCBI Account), mihin ohjeet ovat heti PubMed-aloitussivulla näkyvästi keskellä. Tallennuksen yhteydessä voi valita, lähettääkö järjestelmä meili-ilmoituksen, kun uusia hakustrategiaan sopivia artikeleita liitetään tietokantaan. Ilmoituksen voi valita tulevaksi päivittäin tai kerran viikossa tai kuukaudessa.
Tällä tavoin voi seurata esimerkiksi uusia kontrolloituja lastenpsykiatrisen lääkehoidon tutkimuksia, mentalisaatiokykyä koskevia artikkeleita, MRI-tutkimuksia lasten tunne-elämän osalta jne.
TIETYN KIRJOITTAJAN JULKAISUJA
Erityistyypin edellisestä muodostaa sellainen hakustrategia, jossa kriteeriksi asetetaan kirjoittaja – joko pelkästään tai lisäkriteerinä muuhun hakuun.
JULKAISUJA LEHDISSÄ, JOITA HALUAA SEURATA
Samaan tapaan voi olla arvokasta selata keskeisten lehtien artikkelilistaa, aina kun se ilmestyy. Tämäntyyppisen alert-palvelun voi toteuttaa tavanomaiseen tapaan PubMed-hakuna, mutta monilla lehdillä on myös omat TOC-palvelut – lehden sisällysluettelo (TOC, Table Of Content) tulee meilinä usein jo ennen lehden ilmestymistä.
JULKAISUJA, JOISSA SITEERATAAN VALITTUA AVAINARTIKKELIA
Monilla lehdillä, jotka tarjoavat sisällysluetteloiden alert-palveluita (esim BMJ), on myös sellainen palvelu jossa saa viestin, kun jotakin sen lehden tai saman kustantajan muussa lehdessä nimettyä artikkelia siteerataan kyseisessä lehdessä (tai saman kustantajan muussa lehdessä). Sen sijaan esimerkiksi koko PubMed-tietokannassa tällaista ristiviittausten hakujärjestelmää ei ole käytössä – se on olemassa maksullisena järjestelmänä Science Citation Index.
VOIT LIITTÄÄ OMIA KOKEMUKSIASI KOMMENTTEINA TÄHÄN ARTIKKELIIN (sisäänkirjautuneena)